Zonnepanelen

Een logische stap in het verduurzamen van uw huis is het zelf opwekken van stroom door middel van zonnepanelen. Controleer eerst wel of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Dit kan door een offerte op te vragen of door eerst zelf te kijken op de website Zonnedakje. Dan ziet u alvast wat mogelijk is. Ook op platte daken kunnen trouwens zonnepanelen worden gelegd. 

U heeft bijna nooit een vergunning nodig, behalve in speciale gevallen zoals bij zonnepanelen op de voorgevel van uw huis, of omdat u in beschermd gebied woont. In dat geval is het verstandig om even een check te doen bij het Omgevingsloket.

Over zonnepanelen is veel te doen geweest. De salderingsregeling werd afgeblazen, maar komt zoals het er nu uitziet toch terug in 2027. Energiemaatschappijen rekenen steeds vaker terugleverkosten, maar de vraag is wel of dit zo blijft als in 2027 de salderingsregeling in werking treedt. Wat is dat ook alweer: salderen? In de zomer wekt u vrijwel altijd veel meer stroom op dan u nodig heeft. Wat u niet gebruikt, levert u terug aan het net. De terug geleverde stroom mag u vervolgens weer verrekenen met de stroom die u in de winter gebruikt, wanneer er minder stroom wordt opgewekt. Omdat deze regel de energiemaatschappijen (veel) geld kost, leidt dit tot een hoger stroomtarief voor iedereen. Dus ook voor wie geen zonnepanelen heeft. Dat moet eerlijker, vindt men. 

Toch is het nog steeds heel erg lucratief om zonnepanelen te plaatsen. Bepaal samen met uw installateur wat voor u de beste optie is.

Huurders 

Huurt u een woning van een particulier? Ga dan in gesprek met de huurbaas. Als huurder kun je ook zelf zonnepanelen laten plaatsen. Daar heb je wel toestemming van de huurbaas voor nodig.