Hoe pakt de gemeente het aan?
Elke Nederlandse gemeenten, dus ook Koggenland, heeft een plan gemaakt dat de Transitievisie Warmte heet. Hierin wordt aangegeven op welke wijze de gemeente de komende jaren invulling gaat geven aan de warmtetransitie. De Transitievisie Warmte zal regelmatig een update krijgen.
Binnen de Transitievisie van de gemeente Koggenland zijn zogenoemde verkenningswijken aangewezen. Bij deze wijken doet de gemeente als eerste onderzoek welk alternatieven voor aardgas mogelijk zijn. Dat kan via een warmtenet zijn, een zogenaamde collectieve oplossing. Voor een warmtenet is het in ieder geval nodig dat de woningen voldoende dicht op elkaar staan. We noemen dit verdichting. In onze agrarische gemeente is sprake van veel vrijstaande huizen of huizen die in behoorlijke mate vrijstaand zijn. In dat geval is een individuele oplossing , zoals een warmtepomp, of een kleinschalige collectieve oplossing nodig.
Eind 2024 wil de gemeente het eerder genoemde onderzoek afronden. Dan volgt er meer informatie per wijk. De overgang naar duurzame warmte voert de gemeente samen met de inwoners uit. De gemeente gaat in gesprek met inwoners om informatie op te halen op welke wijze de transitie naar een aardgasloze wijk het beste kan plaatsvinden.
De gemeente heeft de verplichting om ervoor te zorgen dat er op het moment dat uw woning van het aardgas wordt afgesloten, er een goed alternatief is voor aardgas. U hoort minimaal 8 jaar van tevoren wanneer uw woning van het aardgas wordt afgesloten. Zo hebben we altijd meer dan voldoende tijd om ervoor te zorgen dat u klaar bent voor een aardgasloze woning.
Interesse in de Transitievisie Warmte? Download de Transitievisie Warmte van gemeente Koggenland.